Muze van de Gouverneur

culturele activiteiten in Heusden Vesting

ZONDAG 29 APRIL

HAPPY HOUR CONCERT

   SVEN VAN DE VOORDE         IS NIET IN EEN HOKJE TE STOPPEN   

Deze veelzijdige accordeonist  staat tijdens het Happy Hour Concert van zondag 29 april op het podium in het Gouverneurshuis.

De muzikale hokjes voorbij! Klarinettist en accordeonist Sven Van De Voorde groeide op met Franse chanson en musette, studeerde jazz op het conservatorium van Gent, speelde in Helsinki klezmer met het Doina Klezmer ensemble, was eerste klarinettist van het Lahti Symphony Orchestra en nam een cd op met Braziliaanse jazz. Hij stond al op menig podium in Europa, China en Japan, en richtte samen met pianist-componist Mathias Coppens ondertussen ook nog de kamermuziekensembles de Compagnie en Tetragonist op. Beide ensembles brachten hun debuut-cd uit in 2014. In hetzelfde jaar werd hijlaureaat van Swuk Vlaanderen. Sven is als docent accordeon verbonden aan de Stedelijke Muziekacademie van Waregem in België. Stilzitten doet Sven niet, maar prachtige muziek maken wel! 

Hij speelt op Happy Hour Concert onder meer 3de Engelse suite van Bach, Romance van Franck Angelis, Hommage a Paco van Frank Angelis en Tanti anni prima van Astor Piazzolla. Stil zitten doet Sven niet, maar  prachtige muziek maken wel.

Kom op de luie zondag achtermiddag van 29 april luisteren en genieten van deze muzikale duizendpoot en je zult versteld staan. Aanvang 16.00 uur. Kaarten van € 12,50 (inclusief een drankje) via kaarten@muzevandegouverneur.nl of aan de zaal. 


 

 

DONDERDAG 3 MEI

GOUVERNEURSTHEATER

 TRY OUT VOOR EEN TENTJE

  Thijs van de Meeberg    Kom nou maar gewoon  

Twee keer trad hij al op in Theater tussen de Schuifdeuren en eenmaal bracht hij avondvullend programma “Er mag gedanst worden” in het Gouverneurstheater. In alle gevallen was Thijs een succes of zoals de Volkskrant meldde:Met zijn verhaalstructuur is Van de Meeberg een fijne Freek de Jonge light” ****. In zijn tweede programma “Kom nou maar gewoon” is Thijs opzoek naar de meest oprechte manier om de ander nou eens écht te begrijpen. Het is een voorstelling in de maak of zoals Thijs het noemt een “Try-out voor een Tientje”

In ‘Kom nou maar gewoon’ biedt Thijs een uitgestoken hand. Hij wil bruggen bouwen, kloven dichten, naderbij komen en verbinden. De ander begrijpen. Want stel nu dat de ander niet het probleem maar juist de oplossing is?  Wat is hetgeen dat ons kan verbinden?

Makkelijk gaat die zoektocht niet worden, maar om het niet te proberen is ook meteen zoiets. Dus strijdvaardig, vol energie en met nieuwe verhalen opzoek naar de beste manier om de ander te begrijpen. En als die ander dan gewoon normaal doet, fatsoenlijk meewerkt en uit zijn bubbel stapt moet dat lukken. Alleen verbinden kan Thijs niet, oftewel: ‘Kom nou maar gewoon’. Je vraagt je soms af of hij echt helemaal helder is of dat er toch ergens een verborgen steekje los aan hem is? Wanneer u dat zelf wil vaststellen kom dan naar zijn voorstelling in de maak of zoals hij dat noemt: “Try-out voor Tientje”

Het Gouverneurshuis. Donderdag 3 mei. Kaarten van € 10,= (try-out) via kaarten@muzevandegouverneur.nl. Aanvang: 20.30 uur.

 

 

 

 

 

 

 
Twee dagen Theater tussen de Schuifdeuren haalden vijf sterren

 vrijdag 13 april

“Een top avond” Het algemene oordeel over de eerste avond van Theater tussen de Schuifdeuren.

harp Een gevarieerd programma met als rust-, hoogtepunt het optreden van Arrianne Schipper met haar harp en de prachtige, frivole klanken uit de Barok. ‘Het paradijs’, het huis aan de Breestraat, was dan ook het ideale decor voor deze muziek. Ondanks het feit dat Arrianne haar vingers rauw en blauw speelde, was zij uiterst enthousiast over de locatie, het aandachtige publiek en de intieme sfeer.

fabuleus Rap in het Vlaams klappend stelde Lander Severins zich even kwetsbaar als humoristisch op met zijn fabuleuze verhaal over wat hij ontdekte over mensen die op dieren lijken en dieren die menselijk worden.

Taboedoorbrekend Binnen het cabaret zijn verschillende vormen te onderscheiden. Lander heeft meer de filosofische kant gekozen, terwijl Michèlle Schimscheimer het zoekt in het absurde van het leven waarbij noodzakelijkerwijs taboes moeten sneuvelen. Van Michèlle zou je kunnen zeggen dat het een vrouw met duizend gezichten is, die fysiek cabaret niet schuwt en tegelijkertijd laat zien dat zij zeer talentvol is. Wij zullen nog veel van haar horen!

kippevel Een prachtige stem, soms ingetogen en intiem en dan weer vol vuur en overgave, aldus singer-songwriter Marie van der Velde. Zij staat nog aan begin van haar carrière, maar het is nu al zeker dat die carrière er komt! Aangenaam was dat de stem van haar vriendin en backing vocal Romay van den Heuvel buitengewoon goed mengden. “Ik had best nog wel meer willen horen”, zei iemand toen hij het pand verliet.

zaterdag 14 april

Kan het kwalitatief nog beter? Ook de tweede dag van Theater tussen de Schuifdeuren behaalde met gemak vijf sterren. Iemand die beide dagen was geweest vertelde: “Dit was de beste Theater tussen de Schuifdeuren tot nog toe.” De organisatoren zijn dus gewaarschuwd.      

klasse apart Bij cabaretière Janneke Jager kon je zien dat zij al zeven jaar bezig is. Volwassen, evenwichtig en met een toegankelijke diepgang. De stekelige onderwerpen omarmde zij heel subtiel met droge humor. Het openingslied over een gebroken huwelijk ‘omdat pappa liever een man zoent’ kwam meteen binnen. Daardoor werd je even op het verkeerde been gezet, maar haar sprankelende conference die telkens weer een gulle lach ontlokte, maakte meteen duidelijk dat hier sprake was van een veelzijdig talent. Neem nou de gereformeerde familie die op vakantie in een nudistenkamp terecht komt, waarbij de kinderen hun ouders voor het eerst in hun blootje zien. Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om te begrijpen dat zo’n verhaal algemene hilariteit veroorzaakte. Na alle jolijt eindigt Janneke dan met schurend lied over het zinloos lijden dat Alzheimer de mens aandoet. Alles bij elkaar genomen, mag je concluderen dat Janneke Jager een klasse apart is.

verrassing De verrassing van de avond was het duo Bart Jacobs en Joran Welling dat dit jaar eindexamen doet aan de Koningstheateracademie. Met ‘Droeve Deuntje in D mineur’ toonden zij aan dat zij muzikaal maar vooral tekstueel ondanks hun jonge leeftijd, rijp zijn voor het grote toneel. Zij kunnen wedijveren met Yentl en De Boer en eerlijk gezegd, Bart en Joran zijn beter, doorwrochter, en zelfs wijzer.

warm bad Bij chansonnière Annemiek van Bussel stap je in een warm bad om heel ontspannen te luisteren (en soms zachtjes met te zingen) naar het franse en duitse chanson. Samen met haar gitarist Ton Kerkhof onthaalde zij het publiek op werk van Michel Legrand, Piaf, Hildegrad Knef en natuurlijk “Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt…” Wat het bijzonder en het tegelijk toegankelijker maakt, is dat zij in een aantal gevallen de teksten in het Nederlands heeft vertaald en die om en om zingt met het lied in de oorspronkelijke taal. Het optreden van Annemiek van Bussel was een romantische rustpunt met een theatraal gebaar.

dynamisch ‘Ongeremd’, een cabaretgroep bestaande uit Joey Touwslager en Bas Klompenburg en de zeer muzikale toegevoegde waarde Wessel (gitaar en piano) brengen dynamisch cabaret met rappe grappen, snelle overgangen en kunstige liedjes. Gewoon lekker, ongedwongen vermaak, want wanneer zij op zoek gaan naar diepgang ontaardt dat meteen weer in een lachbui. Een welkome variatie in het programma.

Kortom, twee avonden met *****


Sven Van De Voorde            is niet in een                  muzikaal hokje                        te stoppen!    
Deze veelzijdige accordeonist  staat tijdens het Happy Hour Concert van zondag 29 april op het podium in het Gouverneurshuis.

De muzikale hokjes voorbij! Klarinettist en accordeonist Sven Van De Voorde groeide op met Franse chanson en musette, studeerde jazz op het conservatorium van Gent, speelde in Helsinki klezmer met het Doina Klezmer ensemble, was eerste klarinettist van het Lahti Symphony Orchestra en nam een cd op met Braziliaanse jazz. Hij stond al op menig podium in Europa, China en Japan, en richtte samen met pianist-componist Mathias Coppens ondertussen ook nog de kamermuziekensembles de Compagnie en Tetragonist op. Beide ensembles brachten hun debuut-cd uit in 2014. In hetzelfde jaar werd hij laureaat van Swuk Vlaanderen. Sven is als docent accordeon verbonden aan de Stedelijke Muziekacademie van Waregem in België. Stilzitten doet Sven niet, maar prachtige muziek maken wel! Hij speelt op Happy Hour Concert onder meer 3de Engelse suite van Bach, Romance van Franck Angelis, Hommage a Paco van Frank Angelis en Tanti anni prima van Astor Piazzolla. Stil zitten doet Sven niet, maar  prachtige muziek maken wel.

Kom op de luie zondag achtermiddag van 29 april luisteren en genieten van deze muzikale duizendpoot en je zult versteld staan. Aanvang 16.00 uur. Kaarten van € 12,50 (inclusief een drankje) via kaarten@muzevandegouverneur.nl of aan de zaal.