Muze van de Gouverneur

culturele activiteiten in Heusden Vesting

OOR voor MUZIEK 

LUISTERLEZING         ZONDAG 5 november 2017  

In de eerste lezing van dit seizoen vertelt             Olga Franssen over Vivaldi. 

Wanneer u haar uitleg heeft gehoord. luistert u voortaan heel anders naar dit meesterwerk van Vivaldi.Omstreeks 1675 moet Antonio geboren zijn. Op zijn negentwintigste werd hij priester (zijn bijnaam was il prete rosso, vanwege van zijn opvallende rode haardos). Ondanks zijn priesterschap reisde hij in gezelschap van een vijftal dames "van onbesproken zeden". Hij werd benoemd tot vioolpedagoog en kapelmeester van het tehuis voor meisjes-vondelingen, het "conservatoria dell' ospedale della pietà". Verbluffende resultaten behaalde hij met die meisjes. 


Lente, zomer, herfst en winter zijn door geen enkele andere componist zo tot een ware hit gemaakt als door Vivaldi. De verbeeldings-kracht waarmee Vivaldi ritmen en timbres manipuleert om deze effecten te realiseren, is bepalend voor het succes van de uitvoering; meteen het allereerste motief (een springerige afwisseling van achtsten en zestienden) verleent het werk een vaart die het nooit verliest. Curieus genoeg duurde het tot 1950 voordat Vivaldi’s, nu als opus magnum geldende programmatische, compositie opnieuw werd uitgegeven.


Die hit status brengt met zich mee dat de Vier Jaargetijden ontelbare malen – tenminste 150x! intussen - is vastgelegd. Eén van de mooiste is op CD gezet door onze eigen Janine JanssenDeze luisterlezing is heel toegankelijk en wanneer u de uitleg van Olga Franssen heeft gehoord luistert u voortaan heel anders naar dit meesterwerk van Vivaldi.


Voor deze luisterlezingen reserveert u kaarten van € 12,50 (inclusief een kopje koffie of thee) via kaarten@muzevandegouverneur.nl of via het bestelformulier op deze site.                     Aanvang 11.00 uur. Het Gouverneurscafé is vanaf 10.15 uur geopend.  

Het Gouverneurshuis ontvangt Olga Franssen op

zondag 18 oktober 2015 - Bach & Händel

zondag 29 november 2015  - Mozart

zondag 17 januari 2016 - Medelssohn & Schumann

zondag 28 februari 2016 - De Virtuozen


Kaarten van € 12.50 (incl. één kopje koffie/thee) verkrijgbaar aan de zaal of via kaarten@muzevandegouverneur.nl

Wanneer u besluit alle vier lezingen bij te wonen,           dan betaalt u geen € 50 maar € 45.

Vanaf 13.130 open is het Gouverneurscafé open.   Aanvang 14.00 uur.