Muze van de Gouverneur

culturele activiteiten in Heusden Vesting

 Museum het Gouverneurshuis 

TENTOONSTELLINGEN

Het Landelijk Museumregister Nederland heeft Het Gouverneurshuis in Heusden de status ‘erkend geregistreerd museum’ toegekend. Het museum, volledig gedragen door vrijwilligers, ziet de erkenning als een kroon op het werk. Het Gouverneurshuis is het eerste geregistreerde museum in de Langstraat.

Het Gouverneurshuis is sinds 1985 gevestigd in een monumentaal pand daterend uit 1592. In 2014 is het inwendig grootscheeps gerenoveerd, zodat het gebouw als een volwaardig museum kon worden ingericht. Het museumcomplex bestaat uit een hoofdhuis en bijgebouwen, waaronder een wijnschuur en een bedeelhuisje, en is omgeven door een prachtige neoclassicistische tuin. De waterput, een kruidentuin, een kleine boomgaard, het uitzicht op de kerk en een rondeel geven de locatie de sfeer van een beschermd hofje of kloostertuin.            


De kerncollectie van het museum bestaat uit objecten die de geschiedenis van het Land van Heusden en Altena weerspiegelen, zoals prenten en schilderijen, stad- en landkaarten, maquettes van Heusden en waardevolle waterschapsglazen, de zogeheten hensbekers. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks vier verrassende wisselcollecties.     Het terras van het Gouverneurshuis is een van de mooiste plekjes van heel Heusden. De ommuurde tuin met zijn fruitbomen en kruidentuin is een oase van rust. Hier kunt u een kop koffie drinken, een tosti of een zelfgebakken appeltaart eten. Ook bij minder fraai weer is het goed toeven, want in het museumcafé bent u van harte welkom.

Openingstijden: In de maanden april t/m september is het museum geopend op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op zondag van 11.00 – 17.00 uur. Van oktober t/m november en van februari t/m maart is het museum alleen op zaterdag en zondag geopend. Op zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op zondag van 11.00 – 17.00 uur.