Muze van de Gouverneur

culturele activiteiten in Heusden Vesting

Museum het Gouverneurshuis 

TENTOONSTELLINGEN

Tot 1 oktober 2017 is in het Gouverneurshuis de tentoonstelling Heusden Maritiem te zien, over de rijke geschiedenis van de scheepswerf van Heusden. Waar een klein stadje groot in kan zijn! De vestingstad Heusden, gelegen aan de Maas, kent een rijke maritieme historie. In de Middeleeuwen was scheepvaart al van groot belang voor de Heusdense economie.

Dat veranderde met de aanleg van de Bergsche Maas in 1904. Deze nieuwe waterloop gaf de Heusdense scheepsbouwindustrie een enorme impuls. De scheepswerf van Heusden groeide uit tot een speler van wereldformaat. Zo werd hier in 1939 het beroemde kabeljauw-visserschip Argus gebouwd voor een Portugese klant. Maar ook spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en zelfs containerschepen werden in het bescheiden stadje aan de Maas gebouwd. Met een tentoonstelling, een maritieme belevingsroute, lezingen en educatieve activiteiten geeft het Gouverneurshuis de hele zomer van 2017 uitgebreid aandacht aan deze rijke maritieme geschiedenis.

Expositie
Centraal in de activiteiten staat de expositie Heusden Maritiem, die tot 1 oktober 2017 voor publiek te zien zal zijn in het museum het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal over de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

Tot 1 oktober zal de tentoonstelling Heusden Maritiem op donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken zijn. Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de expositie te bezoeken, is de toegang gratis. Wij hopen u te mogen verwelkomen!